TBE Vaccine

flaat4

TBE Vaccine mod flåt overført hjernebetændelse

TBE er en forkortelse af det engelske Tick-Borne Encephalitis, på dansk kaldet flåtoverført hjernebetændelse. TBE er en sjælden sygdom, der skyldes en virus, der kan overføres via flåtbid. Som navnet siger, kan smitte med TBE-virus give hjernebetændelse.

Flåter kan overføre forskellige sygdomme

Både TBE og borrelia overføres via flåtbid*, men der er væsentlige forskelle på de to sygdomme. Du kan læse mere om borrelia-infektion i afsnittet “Fakta om borrelia-infektion“. Forskellene mellem sygdommene er uddybet i “Forskel på TBE og borrelia-infektion“.​​​​​​​

Overførsel – TBE-virus sidder i flåtens spyt, og virussen bliver overført straks når flåten bider. Det mindsker derfor ikke risikoen for TBE at fjerne flåten hurtigt.

Langvarige konsekvenser – Hos nogle få vil TBE-infektionen sprede sig til hjernen. Efter de tidlige symptomer kommer der en symptomfri periode. Derefter vil der opstå symptomer på hjernebetændelse. Det kan blandt andet være høj feber, nakkestivhed og føleforstyrrelser. Mange vil efterfølgende blive raske igen, men hos op til en tredjedel vil der være varige mén som træthed, føleforstyrrelser og koncentrationsbesvær.

Risikoområder – TBE er udbredt i store dele af Europa og Asien. Du kan tjekke risikokortet for at se, hvilke lande eller områder det drejer sig om. Tjek risikokortet.

Læs mere om forskelle på TBE og borrelia-infektion.

*I sjældne tilfælde kan TBE overføres via inficeret upasteuriseret gedemælk og ost.

TBE kan ikke behandles med medicin, men det er muligt at forebygge sygdommen med vaccination. Du kan overveje vaccination, hvis du opholder dig meget i naturen i områder, hvor der findes TBE.

Pris. 565,- Via mobilepay på dagen

Medlemmer af Sygeforsikringen “danmark” gruppe 1,2 & 5 får refunderet 50 % af udgifterne til vaccination. Medlemmer mellem 18 og 25 år får refunderet 75% af udgifterne.

© Copyright Jagttegn Kurser